Gevels impregneren

Gevels impregneren heeft als gevolg dat de muur geen water meer doorlaat. Impregneren betekent letterlijk het doordringen van een materiaal (de muur) met een andere stof (de impregneer).

Het wordt vaak gedaan bij buitenmuren waar veel vocht in zit. Er zijn meerdere oorzaken voor dit vocht in de muur, het kan komen door optrekkend vocht, of door vocht van buitenaf. Alleen in het laatste geval helpt impregneren.

Met andere woorden: het materiaal waar impregneer van gemaakt is dringt door tot in de stenen of het hout waarvan de wand gemaakt is. Vervolgens dicht het impregneer materiaal de de porieën van de muur waardoor er dus geen vocht meer naar binnen kan.Over het algemeen doe je het gevel impregneren voor de volgende doeleinde:

 • De gevel waterafstotend maken
 • Doordat de porieën afgesloten worden is de muur waterafstotend.
 • schimmelwerend maken, Er komt geen vocht meer naar binnen, dit maakt de muur schimmelwerend.
 • brandvertragend maken,goed impregneer is brandvertragend. Er zit een brandvertragende stof doorheen die het wonen direct een stuk veiliger maakt.
 • Bescherming tegen zure regen, U kunt bijvoorbeeld u stenen of zelfs standbeelden beschermen tegen zure regen.
 • graffitiewerende muur, Doordat er een laagje over de muurkomt is de graffiti die wordt aangebracht gemakkelijk te verwijderen.

Prijs van impregneren

U leest hierzelf dat de gevel impregneren eigenlijk alleen maar voordelen kent. Bovendien zijn de kosten van impregneren helemaal niet hoog. U kunt rekenen op een prijs van af 6.50 Euro per m2. Dit is een richtprijs en kan natuurlijk hoger of lager uitvallen bij benadering.

Milieuvriendelijk

Tegenwoordig heb je ook milieu vriendelijk impregneermiddel. Deze zijn meestal op waterbasis in plaats van op siliconen basis gemaakte gevel impregneer middelen. Het spreekt voor zich dat waterbasis veel beter voor het milieu is.

Zelf gevel impregneren

Zelf impregneren

Het is goed mogelijk om het gevel impregneren zelf uit te voeren, een soort doe het zelf klus. Deze klus is alleen lastiger als veel mensen doen voorkomen. Het is namelijk van groot belang dat de wand gelijk gedekt wordt met het impregneermiddel, doordat de meeste van deze stoffen transparant zijn is het lastig om te zien of het gelijk is aangebracht op elk gedeelte van de muur.

Als je toch beslist om zelf de gevel te impregneren kan je het onderstaande stappenplan aanhouden:

 • Zorg dat de gevel goed schoon en stofvrij is
 • Verzeker jezelf ervan dat de voegen nog goed zijn
 • Scheuren en andere gebreken aan de gevel dienen eerst gerepareerd te worden
 • Kozijnen, ramen, deuren enz plak of dek je af
 • Begin bovenaan en werk zo naar beneden.

Waar je wel op moet letten wanneer je de muur vochtwerend maakt is dat je van te voren je wand moet reinigen. Zo voorkom je een een laag vuil tussen de gevel en het impregneer.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Nu een afspraak maken Klik dan op deze button .